Je vraagt je waarschijnlijk af wat wat het doel van het identificeren van je haarporositeit is. Als je het niet doet, zul je je hoofdhuid niet goed kunnen voeden. Goed… en wat is haarporositeit? Het is een term die wordt gebruikt om de afstand tussen de cuticula rondom de haarwortels te definiëren. Het vertelt ons ook of de haarcuticula gemakkelijk open gaan staan. Afhankelijk van jouw haarporositeit, moet je kiezen voor matchende oliën met kleine en grote deeltjes.

De porositeit is afhankelijk van de conditie van je haar en je genen. Hoe is jouw haar?włosy?

hair-porosity

Iedereen wil graag laag poreus haar hebben…

Meiden met laag poreus haar hebben echt veel geluk. Waarom? Dit haartype is het mooist, gezondst, en vereist de minste verzorging. De cuticula zitten dicht op de haarschacht. Aan de andere kant kun je zulk haar gemakkelijk vernietigen door onjuiste producten te gebruiken en een ongeschikte haarconditioneringsroutine te hanteren.

WAAR:

  • het kan gemakkelijk worden bezwaard – te veel gebruiken van hydraterende, beschermende en voedende stoffen kan het haar te veel belasten en laag poreus haar vettig maken. Producten met een dense en zware formule penetreren de dicht opelkaar gebonden haarcuticula niet.
  • resistent tegen haarkleuren – pigmenten kunnen niet de gesloten cuticula penetreren. Als je je haarkleur wilt veranderen, ga dan naar een ervaren kapper. Houd in gedachten dat regelmatig haar kleuren de conditie van je haar verzwakt.
  • resistent tegen blekken en permanente krullen – haarbleekmiddelen penetreren het haar niet. Bovendien, om een lichtere tint te krijgen voor je lokken, je zou sterkere producten moeten gebruiken die je haar kunnen beschadigen.

NIET WAAR:

  • het is sterk en dik, de uitstraling van het haar is afhankelijk van onze genen. De gezondheid van ons haar en onze hoofdhuid is afhankelijk van de haarverzorgingsroutine. Als je ongunstige producten gebruikt, zul je de haarporositeit verhogen.
  • droogt langzaam, waardoor er vocht of water in kan komen, er zijn vele factoren die van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat jouw haar droogt, zoals vocht in de lucht, de temperatuur, conditie van het haar, producten die worden gebruikt tijdens de haarverzorging.
  • geen kroezing of staticiteit – over het algemeen laag poreus haar wordt minder kroezig dan hoog of zelfs medium poreus haar, maar als je een ongeschikt product gebruikt, zullen jouw lokken niet glad worden.

Hoe conditioneer je laag poreus haar? Probeer verzadigde oliën. De kleine deeltjes zullen gemakkelijk de dicht op elkaar gebonden cuticula penetreren. Zij zullen je lokken ook voorzien van bescherming en zorgen voor een licht en gemakkelijk te wassen laag op het haaroppervlak. Probeer eens: kokosolie, palmolie, babassu-olie. Cosmetische boters zullen ook nuttig zijn: sheaboter, cacaoboter, mangoboter of cupuacuboter.

Medium/normale haarporositeit

Medium/normaal poreus haar heeft ook kenmerken van hoog en laag poreus haar. Het kan glad en glanzend zijn aan de wortels maar kroezig en dof aan de puntjes. Weet je dat het mogelijk is om je haarporositeit te veranderen? Als je medium poreus haar de juiste verzorging biedt, kun je een lage porositeit bereiken. En aan de andere kant kun je het verpesten door uitdrogende producten te gebruiken en te vaak met warmte te stylen.

Hoe zorg je voor medium poreus haar? Enkelvoudig onverzadigde oliën zullen perfect werken. Test semi-penetrerende oliën die dezelfde hoeveelheid omega-3, omega-6 en omega-9 zuren bevatten. Probeer eens: arganolie, macadamia-olie, jojoba-olie, olijfolie, sesamolie, wonderolie, wonderolie, zoete amandelolie.

Hoog poreus haar

Het is een porositeit van krullend haar en haar dat is geverfd met producten die ammoniak bevatten. De porositeit verhoogt door vaak te wassen, borstelen, met warmte te stylen en door haarstylingbehandelingen en uv-straling. Gelukkig kun je hoog poreus haar herstellen door goede producten te gebruiken. Wat moet je nog meer weten?

WAAR:

  • hoog poreus haar is delicaat, wordt gemakkelijk beschadigd, vooral wanneer het kort en dun is. Regelmatig kleuren, stijlen en föhnen heeft een schadelijke invloed op dit type haar. Als je gezond en glanzend haar wilt, stop dan met jouw wekelijkse salonbezoeken, het schoonmaken van jouw hoofdhuid met SLS shampoo’s en chemische behandelingen.

NIET WAAR:

  • het haar is vatbaar voor haarstylingbehandelingen – hoog poreus haar wordt gemakkelijk gekleurd. Echter, het haar is oneven verdeeld met het pigment (in het geval van kleuren) en verliest het ook oneven. Andere haarstylingbehandelingen kunnen de haarstructuur ernstig beschadigen, aangezien beschadigde ingrediënten van producten zeer snel de lokken penetreren via de openstaande haarcuticula.
  • hoog poreus haar droogt snel – het is afhankelijk van talloze externe middelen (zoals laag poreus haar). Daarom, de tijd die jouw haar nodig heeft om te drogen is geen precieze indicatie van de haarporositeit. Desondanks gebruiken sommige meiden deze methode.

Hoe conditioneer je hoog poreus haar? Meervoudig onverzadigde oliën, gemaakt van grote deeltjes, zullen uitstekend zijn. De meest effectieve oliën: lijnzaad, avocado, baobab, soja, appelzaad, zoete amandel, maïs, tarwekiem, hazelnoot, pompoenzaad.

Controleer je haarporositeit. Minitest

Doe de test om je haarporositeit te bepalen. Beantwoord de vraag en ontdek of je haar je haar een lage, medium of hoge porositeit heeft. Het zal je helpen om de producten te kiezen die matchen met jouw haartype. Laten we het doen!

1. Terwijl je een staart maakt, hoeveel keer bind je je elestiek dan om je haar?

Antwoord: Als het een of twee keer is, heeft jouw haar een hoge porositeit. De lokken zijn kroezig en krullend, dus de haarstijl heeft een aanzienlijk volume. Het is anders bij laag poreus haar dat drie of meer keer moet worden vastgebonden.

2. Is jouw haar altijd glanzend?

Antwoord: Als dit zo is, heeft jouw haar een lage porositeit. Dit haartype is glanzend zonder cosmetica, specialistische producten en stoffen. Hoog poreus haar, aan de andere kant, is dof, droog en heeft geen natuurlijke glans. Je moet geschikte producten aanbrengen om glans te krijgen.

3. Hoe voelt jouw haar?

Antwoord: Zacht en glad haar heeft een lage porositeit. Ruw, stijf en kroezig haar heeft een hoge porositeit. Het verschil in haarstructuur is verbonden met de opstelling van de cuticula rond de haarwortel. De cuticula van laag poreuze lokken zitten dicht op elkaar gebonden, terwijl de cuticula van hoog poreus haar zeer openstaan.

4. Hoe ziet jouw haar eruit na het wassen en drogen?

Antwoord: Als jouw haar kroezig en bijna droog is, heeft het een hoge porositeit. Het water is sneller verdampt via de zeer openstaande cuticula. Als het er nog steeds nat uitziet, heeft het een lage porositeit. Gesloten haarcuticula voorkomen dat haar uitdroogt.

5. Wat gebeurt er met haar dat je in een glas water doet?

Antwoord: Als het naar de bodem zinkt, heeft jouw haar een hoge porositeit. Het water is via de openstaande cuticula naar binnen gedrongen en heeft het haar bezwaard. Als het haar op het oppervlak drijft, heb je laag poreus haar. Het water kon het haar niet penetreren en doen “zinken”.